Dzisiaj jest: Środa, 19.01.2022 Imieniny: Henryka i Mariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zrazy wołowe z ogórkiem i słoniną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zrazy wołowe z ogórkiem i słoniną najlepiej podawać z kopytkami, kaszą gryczaną lub ziemniakami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  wołowina
    bez kości
  • 40 g  smalec
  • 3 łyżki  mąka
  • 4 łyżki  musztarda francuska
    z gorczycą
  • 60 g  słonina
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 sztuki  ogórki kiszone
  • 3 ziarenka  ziele angielskie
  • 1 sztuka  liście laurowe
  • 1/3 szklanki  śmietana
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso umyj, pokrój w plastry i rozbij na cienkie płaty. Słoninę i ogórek pokrój w paski. Część cebuli pokrój w piórka, a resztę posiekaj.
  2. Wołowinę delikatnie posyp pieprzem. Każdy płat posmaruj musztardą i ułóż na nim paski ogórka i słoniny oraz cienkie piórko cebuli. Boki złóż do środka, a następnie zwiń plastry w roladę i zepnij wykałaczkami. Oprósz zrazy mąką i podsmaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przełóż zrazy do płaskiego garnka.
  3. Pozostałą cebulę zeszklij na rozgrzanym tłuszczu po smażeniu mięsa. Przełóż wszystko do zrazów i zalej 1/2 szklanki wody. Dodaj ziele angielskie oraz listek laurowy. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
  4. Sos, który wyparował uzupełniaj wodą. Gdy zrazy będą miękkie, wyjmij je. Zmiksuj sos, zagęść go mąką, zagotuj i dodaj śmietanę.
  5. Ze zrazów wyjmij wykałaczki, ułóż je na talerzu i polej sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE