Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g wołowina
bez kości - 40 g smalec
- 3 łyżki mąka
- 4 łyżki musztarda francuska
z gorczycą - 60 g słonina
- 1 sztuka cebula
- 2 sztuki ogórki kiszone
- 3 ziarenka ziele angielskie
- 1 sztuka liście laurowe
- 1/3 szklanki śmietana
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, pokrój w plastry i rozbij na cienkie płaty. Słoninę i ogórek pokrój w paski. Część cebuli pokrój w piórka, a resztę posiekaj.
- Wołowinę delikatnie posyp pieprzem. Każdy płat posmaruj musztardą i ułóż na nim paski ogórka i słoniny oraz cienkie piórko cebuli. Boki złóż do środka, a następnie zwiń plastry w roladę i zepnij wykałaczkami. Oprósz zrazy mąką i podsmaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przełóż zrazy do płaskiego garnka.
- Pozostałą cebulę zeszklij na rozgrzanym tłuszczu po smażeniu mięsa. Przełóż wszystko do zrazów i zalej 1/2 szklanki wody. Dodaj ziele angielskie oraz listek laurowy. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
- Sos, który wyparował uzupełniaj wodą. Gdy zrazy będą miękkie, wyjmij je. Zmiksuj sos, zagęść go mąką, zagotuj i dodaj śmietanę.
- Ze zrazów wyjmij wykałaczki, ułóż je na talerzu i polej sosem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka