Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- 6 sztuk płaty mięsa wołowego ze zrazówki lub rostbefu
- 12 sztuk suszone śliwki lub morele
- 12 sztuk migdały
- 6 plastrów wędzony boczek lub wędzona, surowa szynka
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - śmietana
do doprawienia sosu - oliwa
do posmarowania zrazów - bułka tarta
do panierowania - oliwa i masło
pół na pół, do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Płaty mięsa lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem, oprószamy lekko solą, odstawiamy w chłodne miejsce.
- Śliwki moczymy w letniej wodzie. Migdały parzymy wrzątkiem, obieramy z łupinek.
- Na każdym płacie lekko wychłodzonego mięsa kładziemy plaster boczku lub szynki.
- Z namoczonych śliwek usuwamy pestki pestki, w ich miejsce wkładamy migdał, na każdym płacie mięsa układamy po 2 nadziewane śliwki, lekko oprószamy pieprzem.
- Rolady zawijamy, spinamy szpadkami lub owijamy bawełnianą nitką.
- Gotowe zrazy smarujemy oliwą, dokładnie panierujemy w tartej bułce, uważając, by wszystkie miejsca były nią pokryte i smażymy na gorącym tłuszczu.
- Zrumienione ze wszystkich stron przekładamy do rondla, podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości (w tym czasie zasmażona tarta bułka doskonale zagęści sos).