Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
1.5 kg filetów z dorsza
czarne oliwki
cebula
pomidor
zielona papryka
czerwona papryka
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
gałązka cząbru
1 szklanka białego wina
oliwa z oliwek
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Cebulę pokrojoną w cienkie paski, posiekana w kostkę paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek smażyć na rozgrzanej, wysmarowanej oliwą patelni przez 10 min.
- Pomidora obrać i pokroić w kostkę. Do naczynia żaroodpornego włożyć cebulę, paprykę, pomidora i oliwki.
- Na wierzchu ułożyć filety z dorsza oprószone solą i pieprzem. Pod rybę włożyć 4 gałązki tymianku oraz cząber.
- Całość podlać 2 łyżkami oliwy z oliwek, przecierem pomidorowym i winem.
- Piec około 25 minut, do czasu gdy ryba na wierzchu się zarumieni.
- Dorsza podawać na pierzynce z letnich warzyw i oliwek.
Źródło przepisu: Natalia Szymczak