Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 320 g makaronu
- 100 g czarnych hiszpańskich oliwek
- 400 g krewetek
- 1 sztuka papryczka Chilli do smaku
- 2 łyżki oregano
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku,
- 4 sztuki małe pomidory
- sól i pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posiekaj oliwki i czosnek. Obierz pomidora ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Ugotuj krewetki. Odcedź krewetki. Na powstałym wywarze ugotuj makaron.
- Na patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek. Na małym ogniu podsmaż czosnek i papryczkę Chilli. Dodaj oregano i pomidory. Całość podsmażaj 5 minut. Następnie dorzuć krewetki i oliwki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż całość przez kolejnych kilka minut.
- Ugotuj makaron w krewetkowym wywarze, aż będzie al dente. Odcedź i wymieszaj z sosem. Można podawać z chrupiącą bagietką.