Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 pęczek szparagów
- 150 g wędzonego łososia
- 2 sztuki jajka
- 1 pęczek rukoli
- 1/2 szklanki orzeszków pinii
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 12 sztuk pomidorów cherry
- sól
- pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi umyj, obierz i odetnij zdrewniałe końce. Gotuj je ok. 8 minut w osolonej wodzie. Ugotuj jajka, obierz i pokrój w kostkę. Rukolę dokładnie umyj i osusz.
- Pomidorki umyj, osusz. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj pomidorki, oprósz solą i pieprzem, smaż ok. 1 minuty.
- Na półmisek wyłóż rukolę, szparagi, łososia, pomidorki i orzeszki. Sok z cytryny ze szczyptą soli i pieprzu wymieszaj z olejem. Polej sałatkę.
Źródło przepisu: gazeta olivia