Dzisiaj jest: Środa, 03.06.2020 Imieniny: Leszka i Kłotyldy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Blok z mintaja w warzywnym płaszczyku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 50 dag  filetów z mintaja
  • 25 dag  filetów z łososia
  • 1 sztuka marchewka
  • 1 sztuka cukinia
  • 10 dag  mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 2 szklanki  śmietany kremówki
  • 1 sztuka cytryna
  • 4 łyżki  białego wina
  • masło
    Sos
  • 1 szklanka  bulionu warzywnego
  • 1 szklanka  śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki  wina musującego
  • sól
  • mielony biały pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Filety z łososia i mintaja pokrój w paski o szerokości 1,5-2 cm. Cytrynę sparz, otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Rybę oprósz solą, skrop sokiem z cytryny i posyp skórką. Włóż do lodówki na 15 minut.
  2. Marchew obierz i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Cukinię razem ze skórką potnij w podłużne, cienkie paski. Tak samo pokrój marchewkę. Fasolkę wrzuć na osolony wrzątek, gotuj przez 8 minut, odcedź.
  3. Formę keksową wysmaruj masłem. Wyłóż ją na przemian paskami cukinii i marchewki, tak aby zachodziły na siebie i zwisały poza foremkę.
  4. Mintaja zmiel, zmiksuj ze śmietaną oraz winem. Przypraw do smaku. W foremce na przemian układaj warstwy masy z mintaja, kawałków łososia i fasolki. Przykryj wystającymi końcami pasków cukinii i marchewki. Formę z musem wstaw do większego naczynia z wodą. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 110 st. C i piecz 60 min.
  5. Sos: Bulion i śmietanę gotuj na wolnym ogniu, aż odparuje 2/3 płynu. Dolej wino, przypraw solą i białym pieprzem. Sos przelej do sosjerki, podawaj z musem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE