Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 50 dag filetów z mintaja
- 25 dag filetów z łososia
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka cukinia
- 10 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 1 sztuka cytryna
- 4 łyżki białego wina
- masło
- Sos
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1/2 szklanki wina musującego
- sól
- mielony biały pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety z łososia i mintaja pokrój w paski o szerokości 1,5-2 cm. Cytrynę sparz, otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Rybę oprósz solą, skrop sokiem z cytryny i posyp skórką. Włóż do lodówki na 15 minut.
- Marchew obierz i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Cukinię razem ze skórką potnij w podłużne, cienkie paski. Tak samo pokrój marchewkę. Fasolkę wrzuć na osolony wrzątek, gotuj przez 8 minut, odcedź.
- Formę keksową wysmaruj masłem. Wyłóż ją na przemian paskami cukinii i marchewki, tak aby zachodziły na siebie i zwisały poza foremkę.
- Mintaja zmiel, zmiksuj ze śmietaną oraz winem. Przypraw do smaku. W foremce na przemian układaj warstwy masy z mintaja, kawałków łososia i fasolki. Przykryj wystającymi końcami pasków cukinii i marchewki. Formę z musem wstaw do większego naczynia z wodą. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 110 st. C i piecz 60 min.
- Sos: Bulion i śmietanę gotuj na wolnym ogniu, aż odparuje 2/3 płynu. Dolej wino, przypraw solą i białym pieprzem. Sos przelej do sosjerki, podawaj z musem.
Źródło przepisu: Smacznego!