Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 2 szklanki długoziarnistego ryżu
- 50 dag dowolnej wędzonej ryby
- cebula
- 4 sztuki jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżki łagodnej pasty curry
- 2 łyżki masła
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- posiekana natka pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę zeszklić na dużej patelni na rozgrzanym maśle, dodać opłukany, dobrze odsączony ryż i pastę curry. Dokładnie wymieszać, następnie wlać bulion, zagotować, dusić pod przykryciem 15-20 min.
- Włożyć podzieloną na kawałki rybę, znów wymieszać. Gotować na małym ogniu jeszcze 15 min., aż ryż wchłonie cały płyn. Potrawę doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki, obłożyć ćwiartkami jaj.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe