Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2 sztuki cykorie
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
oliwa do smażenia
2-3 sztuki filety z sardeli
2 łyżki świeżo posiekanej mięty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cykorię oczyścić, opłukać i gotować al dente w osolonej wodzie przez 10 minut. Wyjąć cykorię z wody, osączyć, przekroić wzdłuż na pół i ostudzić.
- Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i podsmażyć czosnek około 1 minuty.
- Filety z sardeli opłukać, osączyć i zmiksować. Dodać do czosnku i wymieszać. Dołożyć połówki cykorii i dusić razem około 5 minut na wolnym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ułożyć cykorię w sosie, posypać miętą i podawać.
Źródło przepisu: książka kucharska