Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
2 sztuki mrożone filety z dorsza
4 łyżki sezamu
2 łyżki mąki pszennej
1 sztuka jajko
1 sztuka cytryna
masło klarowane do smażenia
50 dag ziemniaków
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę wyłożyć na talerz i rozmrozić. Ziemniaki obrać. Pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na patelni z dodatkiem soli oraz pieprzu.
- Następnie na talerze wysypać osobno mąkę oraz sezam, a w miseczce rozkłócić widelcem jajko. Rybę panierować najpierw w mące, później w jajku i na koniec w ziarnach sezamu.
- Na patelni rozpuścić tyle masła, aby ryby były co najmniej do połowy zanurzone. Rozgrzać je i smażyć filety po 5 minut z każdej strony (nie przypalić sezamu).
- Do dania doskonale pasuje surówka przyrządzona z selera oraz marchewki. Na koniec potrawę ozdobić kawałkiem cytryny.