Dzisiaj jest: Środa, 26.01.2022 Imieniny: Seweryna i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Dorsz panierowany w sezamie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki mrożone filety z dorsza
  • 4 łyżki  sezamu
  • 2 łyżki  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • 1 sztuka cytryna
  • masło klarowane do smażenia
  • 50 dag  ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę wyłożyć na talerz i rozmrozić. Ziemniaki obrać. Pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na patelni z dodatkiem soli oraz pieprzu.
  2. Następnie na talerze wysypać osobno mąkę oraz sezam, a w miseczce rozkłócić widelcem jajko. Rybę panierować najpierw w mące, później w jajku i na koniec w ziarnach sezamu.
  3. Na patelni rozpuścić tyle masła, aby ryby były co najmniej do połowy zanurzone. Rozgrzać je i smażyć filety po 5 minut z każdej strony (nie przypalić sezamu).
  4. Do dania doskonale pasuje surówka przyrządzona z selera oraz marchewki. Na koniec potrawę ozdobić kawałkiem cytryny.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 90

Przepisy: 26


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE