Dzisiaj jest: Piątek, 05.06.2020 Imieniny: Walerii i Bonifacego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Dorsz smażony po katalońsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 250 sztuk suszonego dorsza, bez skóry, ale z ościami
  • 75 sztuk oliwy
  • 5 ząbków  czosnku
  • 1/2 sztuki czerwonej papryki pepperoni
  • 1 sztuka żółtko
  • 1 sztuka wody

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę zalać wodą i moczyć 2-3 dni w lodówce. Codziennie raz albo dwa razy zmieniać wodę. Na koniec osuszyć.
  2. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie. Pepperoni umyć, pokroić w cienkie krążki i dusić razem z czosnkiem. Czosnek wyjąć i odstawić.
  3. Rybę włożyć skórą do dołu do gorącej oliwy i smażyć 3 minuty, w tym czasie przesuwać po patelni. W taki sam sposób usmażyć rybę z drugiej strony.
  4. Następnie wlać litr wody, przykryć i dusić wszystko 15 minut. Rybę oraz pepperoni wyjąć z garnka. Rybę pokroić w kawałki.
  5. Żółtko ubić w mikserze na puszystą masę, powoli dolewać oliwę z garnka i ubijać, aż powstanie majonez.
  6. Majonez ułożyć na rybę, udekorować duszonym czosnkiem oraz pepperoni, podawać.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE