Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 250 sztuk suszonego dorsza, bez skóry, ale z ościami
- 75 sztuk oliwy
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 sztuki czerwonej papryki pepperoni
- 1 sztuka żółtko
- 1 sztuka wody
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę zalać wodą i moczyć 2-3 dni w lodówce. Codziennie raz albo dwa razy zmieniać wodę. Na koniec osuszyć.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie. Pepperoni umyć, pokroić w cienkie krążki i dusić razem z czosnkiem. Czosnek wyjąć i odstawić.
- Rybę włożyć skórą do dołu do gorącej oliwy i smażyć 3 minuty, w tym czasie przesuwać po patelni. W taki sam sposób usmażyć rybę z drugiej strony.
- Następnie wlać litr wody, przykryć i dusić wszystko 15 minut. Rybę oraz pepperoni wyjąć z garnka. Rybę pokroić w kawałki.
- Żółtko ubić w mikserze na puszystą masę, powoli dolewać oliwę z garnka i ubijać, aż powstanie majonez.
- Majonez ułożyć na rybę, udekorować duszonym czosnkiem oraz pepperoni, podawać.
Źródło przepisu: książka kucharska