Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki filety z dorsza nieglazurowanego
- 8 sztuk pomidorków cherry
- 2 sztuki jajka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mąki
- 1 sztuka sos sałatkowy czosnkowy w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 sztuki ogórka
- 1 sztuka cebula
- 1/2 sztuki pęczka kolendry
- sok z 1/2 limonki
- kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidorki przekroić na połówki, ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Zawartość sosu sałatkowego czosnkowego wymieszać z jogurtem i majonezem. Doprawić sokiem z limonki.
- Warzywa przełożyć do miski, połączyć z sosem oraz pokrojoną kolendrą, następnie wymieszać.
- Rybę oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie filety obtoczyć w mące.
- W miseczce wymieszać jajka z kurkumą. Ryby kolejno zanurzać w jajku i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor po 2 minuty z każdej strony.
- Usmażone filety podawać z salsą i ryżem.