Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
10 sztuk małych młodych ziemniaczków ze skórką
300 g filetów z dorsza
250 g pokrojonej w kostkę dyni, obranej i bez pestek
1 szklanka bulionu warzywnego
kilka ziarenek pieprzu
3 sztuki gałązki świeżego tymianku
sól
pieprz
1/4 sztuki cytryny
oliwa z oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki pokrojone w ćwiartki zalać bulionem, dodać ziarenka pieprzu, 1 gałązkę tymianku i gotować przez 15 minut. Po 10 minutach dodać dynię.
- Filety z dorsza umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Wysmarować 2 łyżkami oliwy z oliwek. Odstawić.
- Na patelnię żeliwną lub do naczynia żaroodpornego wyłożyć ziemniaki, dynię i bulion. Na wierzch ułożyć filety z dorsza, a pod rybę wcisnąć 2 gałązki tymianku. Polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i wstawić do piekarnika bez przykrycia na 20 - 25 minut (w zależności od grubości fletów), lub do czasu aż ryba będzie upieczona. Dodatkowo na 5 minut przed końcem pieczenia włączyć funkcję grilla, zwiększyć moc do 225 stopni, aby zrumienić potrawę. W połowie grillowania przemieszać ziemniaki aby w miarę równomiernie się zrumieniły oraz polać potrawę powstałym sosem.
Źródło przepisu: www.kwestiasmaku.com