Dzisiaj jest: Wtorek, 07.07.2020 Imieniny: Cyryla i Metodego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Dorsz zapiekany z dynią


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 10 sztuk małych młodych ziemniaczków ze skórką
  • 300 g  filetów z dorsza
  • 250 g  pokrojonej w kostkę dyni, obranej i bez pestek
  • 1 szklanka  bulionu warzywnego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 3 sztuki gałązki świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 sztuki cytryny
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzania:

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki pokrojone w ćwiartki zalać bulionem, dodać ziarenka pieprzu, 1 gałązkę tymianku i gotować przez 15 minut. Po 10 minutach dodać dynię.
  2. Filety z dorsza umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Wysmarować 2 łyżkami oliwy z oliwek. Odstawić.
  3. Na patelnię żeliwną lub do naczynia żaroodpornego wyłożyć ziemniaki, dynię i bulion. Na wierzch ułożyć filety z dorsza, a pod rybę wcisnąć 2 gałązki tymianku. Polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i wstawić do piekarnika bez przykrycia na 20 - 25 minut (w zależności od grubości fletów), lub do czasu aż ryba będzie upieczona. Dodatkowo na 5 minut przed końcem pieczenia włączyć funkcję grilla, zwiększyć moc do 225 stopni, aby zrumienić potrawę. W połowie grillowania przemieszać ziemniaki aby w miarę równomiernie się zrumieniły oraz polać potrawę powstałym sosem.
Smacznego !


Źródło przepisu: www.kwestiasmaku.com


Przepis dodany przez:

Posty : 46

Przepisy: 13


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE