Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
3 łyżki masła
3 dag drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 sztuka jajko
mąka do posypania stolnicy
sól
- Farsz
1 sztuka duża wędzona makrela
1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko
4-5 sztuk jajek ugotowanych na twardo
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
1 sztuka cebula
1 łyżka masła
sól
pieprz
1 sztuka jajko
1 łyżka mleka do posmarowania ciasta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło rozpuść. Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z cukrem i wymieszaj z łyżką mąki. Następnie dodaj tyle mleka, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Gotowy zaczyn dodaj do reszty mąki. Dodaj masło, pozostałe mleko, jajko, 1/2 łyżeczki soli i zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut, by wyrosło.
- Farsz: Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle. Żółtka jajek pokrusz, a białka pokrój w kostkę. Mięso z makreli oddziel od skóry, usuń ości i posiekaj. Rybę wymieszaj z sokiem z cytryny i białkami z jajek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ryż wymieszaj z natką pietruszki.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć. Oderwij kawałek do dekoracji, a resztę rozwałkuj. Na połowę placka wyłóż masę z makreli, posyp ją żółtkami i przykryj ryżem z natką pietruszki. Ciasto złóż i zlep brzegi.
- Wierzch drożdżowca udekoruj ozdobami wykonanymi z odłożonego wcześniej ciasta. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piecz 45 minut w temperaturze 225 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!