Dzisiaj jest: Piątek, 05.06.2020 Imieniny: Walerii i Bonifacego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Halibut w sosie szynkowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

niemiecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki filety z halibuta (ok. 600 g)
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny
  • 4 sztuki szalotki
  • 75 g  szynki szwardzwaldzkiej ewentualnie wędzonego boczku
  • 2 łyżki  masła
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1/4 l  wytrawnego wina białego
  • 175 g  śmietany

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokropić sokiem cytrynowym. Doprawić solą i pieprzem, odstawić.
  2. Szalotki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Szynkę bez skórki pokroić w cienkie paseczki.
  3. Płaski i szeroki rondel posmarować masłem, rozłożyć plasterki szalotki, a na niej kawałki ryby. Na wierzchu umieścić plasterki szynki i liść laurowy, zalać winem. Wszystko posolić i popieprzyć. Zagotować na średnim ogniu pod przykryciem i gotować 10-12 minut na wolnym ogniu. Rybę ostrożnie wyjąć, umieścić na półmisku i pod przykryciem trzymać w ciepłym piekarniku.
  4. Na silnym ogniu bez przykrycia zredukować wywar do połowy, usunąć liść laurowy. Dodać śmietanę i gotować jeszcze mniej więcej przez 2 minuty. Sos jeszcze raz doprawić do smaku i polać rybę.
  5. Podawać z ziemniakami posypanymi natką pietruszki i z wytrawnym białym winem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE