Przygotowanie:
Kuchnia:
niemiecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 sztuki filety z halibuta (ok. 600 g)
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz czarny
4 sztuki szalotki
75 g szynki szwardzwaldzkiej ewentualnie wędzonego boczku
2 łyżki masła
1 sztuka liść laurowy
1/4 l wytrawnego wina białego
175 g śmietany
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokropić sokiem cytrynowym. Doprawić solą i pieprzem, odstawić.
- Szalotki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Szynkę bez skórki pokroić w cienkie paseczki.
- Płaski i szeroki rondel posmarować masłem, rozłożyć plasterki szalotki, a na niej kawałki ryby. Na wierzchu umieścić plasterki szynki i liść laurowy, zalać winem. Wszystko posolić i popieprzyć. Zagotować na średnim ogniu pod przykryciem i gotować 10-12 minut na wolnym ogniu. Rybę ostrożnie wyjąć, umieścić na półmisku i pod przykryciem trzymać w ciepłym piekarniku.
- Na silnym ogniu bez przykrycia zredukować wywar do połowy, usunąć liść laurowy. Dodać śmietanę i gotować jeszcze mniej więcej przez 2 minuty. Sos jeszcze raz doprawić do smaku i polać rybę.
- Podawać z ziemniakami posypanymi natką pietruszki i z wytrawnym białym winem.