Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
- 3 szklanki ryżu długoziarnistego
- 8 szklanek bulionu z kurczaka
- 1 sztuka duża cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 sztuka duża papryka, pokrojone w kostkę
- 10-15 sztuk strąków zielonej fasoli
- 4 sztuki małe pomidory, pokrojone w kostkę
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 15 sztuk dużych krewetek
- możemy dodać kilka krążków kalmara i kilka małż
- 0.8 kg mięsa z królika (można zastąpić mięsem z kurczaka)
- 4 sztuki kiełbaski chorizo, pokrojone na 1 cm kawałki
- 1/2 szklanki świeżej natki pietruszki
- 2-3 łyżki świeżego tymianku
- 1/2 łyżki czerwonej papryki
- 1 szczypta szafranu
- 3 sztuki cytryny, podzielone na ćwiartki
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso z królika (kurczaka) pokrój na drobne plasterki i lekko posól.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, następnie podsmaż kiełbaski chorizo ??na dość dużym ogniu przez 1-2 minuty, nie przesmażając ich do końca. Odstaw na bok. Kolor z kiełbasek powinien nadać ładny kolor oliwie, która pozostanie na patelnii.
- Podsmaż mięso z królika (kurczaka) przez 2-3 minuty. Podobnie jak w przypadku kiełbasek królika nie podsmażamy całkowicie. Odstaw na bok.
- Podsmaż cebulę, czosnek i paprykę, aż zmiekną, następnie dodaj pokrojone pomidory.
- Wrzuć warzywa na jednej stronie patelni, na drugiej połowę koncentratu pomidorowego, który trzeba delikatnie skarmelizować, jak już skarmelizuje to wymieszaj wszystkie warzywa, mięsa, owoce morza, kiełbaski z skarmelizowanym koncentratem pomidorowym dodaj również przyprawy i zioła: paprykę, natkę pietruszki i tymianek.
- Dodaj ugotowany ryż, następnie dodaj szafran.
- Następnie zalej bulionem z kurczaka, ryż musi być pokryty bulionem. Duś mieszając na średnim ogniu ok. 5-10 minut. Jeśli bulion nie będzie pokrywał ryżu, to go dodaj.