Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
3 szklanki ryżu długoziarnistego
8 szklanek bulionu z kurczaka
1 sztuka duża cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, posiekane
1 sztuka duża papryka, pokrojone w kostkę
10-15 sztuk strąków zielonej fasoli
4 sztuki małe pomidory, pokrojone w kostkę
50 g koncentratu pomidorowego
15 sztuk dużych krewetek
możemy dodać kilka krążków kalmara i kilka małż
0.8 kg mięsa z królika (można zastąpić mięsem z kurczaka)
4 sztuki kiełbaski chorizo, pokrojone na 1 cm kawałki
1/2 szklanki świeżej natki pietruszki
2-3 łyżki świeżego tymianku
1/2 łyżki czerwonej papryki
1 szczypta szafranu
3 sztuki cytryny, podzielone na ćwiartki
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso z królika (kurczaka) pokrój na drobne plasterki i lekko posól.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, następnie podsmaż kiełbaski chorizo ??na dość dużym ogniu przez 1-2 minuty, nie przesmażając ich do końca. Odstaw na bok. Kolor z kiełbasek powinien nadać ładny kolor oliwie, która pozostanie na patelnii.
- Podsmaż mięso z królika (kurczaka) przez 2-3 minuty. Podobnie jak w przypadku kiełbasek królika nie podsmażamy całkowicie. Odstaw na bok.
- Podsmaż cebulę, czosnek i paprykę, aż zmiekną, następnie dodaj pokrojone pomidory.
- Wrzuć warzywa na jednej stronie patelni, na drugiej połowę koncentratu pomidorowego, który trzeba delikatnie skarmelizować, jak już skarmelizuje to wymieszaj wszystkie warzywa, mięsa, owoce morza, kiełbaski z skarmelizowanym koncentratem pomidorowym dodaj również przyprawy i zioła: paprykę, natkę pietruszki i tymianek.
- Dodaj ugotowany ryż, następnie dodaj szafran.
- Następnie zalej bulionem z kurczaka, ryż musi być pokryty bulionem. Duś mieszając na średnim ogniu ok. 5-10 minut. Jeśli bulion nie będzie pokrywał ryżu, to go dodaj.