Dzisiaj jest: Piątek, 29.05.2020 Imieniny: Teodozji i Magdaleny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Hiszpańska Paella


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 3 szklanki  ryżu długoziarnistego
  • 8 szklanek  bulionu z kurczaka
  • 1 sztuka duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki  czosnku, posiekane
  • 1 sztuka duża papryka, pokrojone w kostkę
  • 10-15 sztuk strąków zielonej fasoli
  • 4 sztuki małe pomidory, pokrojone w kostkę
  • 50 g  koncentratu pomidorowego
  • 15 sztuk dużych krewetek
  • możemy dodać kilka krążków kalmara i kilka małż
  • 0.8 kg  mięsa z królika (można zastąpić mięsem z kurczaka)
  • 4 sztuki kiełbaski chorizo, pokrojone na 1 cm kawałki
  • 1/2 szklanki  świeżej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki  świeżego tymianku
  • 1/2 łyżki  czerwonej papryki
  • 1 szczypta  szafranu
  • 3 sztuki cytryny, podzielone na ćwiartki
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso z królika (kurczaka) pokrój na drobne plasterki i lekko posól.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, następnie podsmaż kiełbaski chorizo ??na dość dużym ogniu przez 1-2 minuty, nie przesmażając ich do końca. Odstaw na bok. Kolor z kiełbasek powinien nadać ładny kolor oliwie, która pozostanie na patelnii.
  3. Podsmaż mięso z królika (kurczaka) przez 2-3 minuty. Podobnie jak w przypadku kiełbasek królika nie podsmażamy całkowicie. Odstaw na bok.
  4. Podsmaż cebulę, czosnek i paprykę, aż zmiekną, następnie dodaj pokrojone pomidory.
  5. Wrzuć warzywa na jednej stronie patelni, na drugiej połowę koncentratu pomidorowego, który trzeba delikatnie skarmelizować, jak już skarmelizuje to wymieszaj wszystkie warzywa, mięsa, owoce morza, kiełbaski z skarmelizowanym koncentratem pomidorowym dodaj również przyprawy i zioła: paprykę, natkę pietruszki i tymianek.
  6. Dodaj ugotowany ryż, następnie dodaj szafran.
  7. Następnie zalej bulionem z kurczaka, ryż musi być pokryty bulionem. Duś mieszając na średnim ogniu ok. 5-10 minut. Jeśli bulion nie będzie pokrywał ryżu, to go dodaj.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

queensaba

Posty : 26

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE