Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
150 sztuk wywaru rybnego
750 sztuk wody
2 sztuki plasterki cytryny
1 sztuka liść laurowy
1 sztuka gałązka tymianku
1 sztuka gałązka natki pietruszki
1 sztuka cebula
kilka ziaren pieprzu
1 sztuka homar
4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
rzeżucha do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wlać wywar rybny, 750ml wody, dodać plastry cytryny, liść laurowy i umyte zioła.
- Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki i dodać do wywaru. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie wrzucić kilka zmiażdżonych ziaren pieprzu. Homara włożyć do wrzącego wywaru i gotować około 20 minut na małym ogniu.
- Przygotować dressing. Energicznie wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Homara ostudzić, następnie wyjąć mięso z pancerza i pokroić na małe kawałki.
- Kawałki mięsa wyłożyć na talerz i skropić dressingiem. Potrawę podawać udekorowaną rzeżuchą.
Źródło przepisu: książka kucharska