Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 150 sztuk wywaru rybnego
- 750 sztuk wody
- 2 sztuki plasterki cytryny
- 1 sztuka liść laurowy
- 1 sztuka gałązka tymianku
- 1 sztuka gałązka natki pietruszki
- 1 sztuka cebula
- kilka ziaren pieprzu
- 1 sztuka homar
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- rzeżucha do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wlać wywar rybny, 750ml wody, dodać plastry cytryny, liść laurowy i umyte zioła.
- Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki i dodać do wywaru. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie wrzucić kilka zmiażdżonych ziaren pieprzu. Homara włożyć do wrzącego wywaru i gotować około 20 minut na małym ogniu.
- Przygotować dressing. Energicznie wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Homara ostudzić, następnie wyjąć mięso z pancerza i pokroić na małe kawałki.
- Kawałki mięsa wyłożyć na talerz i skropić dressingiem. Potrawę podawać udekorowaną rzeżuchą.
Źródło przepisu: książka kucharska