Przygotowanie:
Kuchnia:
rosyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
2 sztuki jesiotry po 60-75 dag
sól
ocet winny
kilka łyżek masła
- Sos
40 dag śmietany (36-proc.)
6-8 łyżek białego wytrawnego wina np. Chablis
sok z 2 cytryn
sól
kilka nitek szafranu
posiekane świeże zioła
czerwony kawior
cytryna
grillowane ząbki czosnku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jesiotry oczyścić i umyć, natrzeć solą i skropić kilkoma łyżkami octu winnego. Włożyć na godzinę do lodówki.
- Następnie wytrzeć ryby z nadmiaru soli, ułożyć je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Obłożyć wiórkami masła, piec 15-20 minut w temp. 150°C.
- Sos: zagotować śmietanę z winem i rozpuszczonym szafranem, przyprawić solą i sokiem z cytryny. Polewać ryby, krótko zapiekać.
- Podawaj z czerwonym kawiorem, posypać posiekanymi ziołami, udekorować cytryną i czosnkiem. Można podawać z szafranowym ryżem.