Dzisiaj jest: Czwartek, 04.06.2020 Imieniny: Karola i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Jesiotr pieczony


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

rosyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki jesiotry po 60-75 dag
  • sól
  • ocet winny
  • kilka łyżek masła
    Sos
  • 40 dag  śmietany (36-proc.)
  • 6-8 łyżek  białego wytrawnego wina np. Chablis
  • sok z 2 cytryn
  • sól
  • kilka nitek szafranu
  • posiekane świeże zioła
  • czerwony kawior
  • cytryna
  • grillowane ząbki czosnku

Sposób przyrządzania:

  1. Jesiotry oczyścić i umyć, natrzeć solą i skropić kilkoma łyżkami octu winnego. Włożyć na godzinę do lodówki.
  2. Następnie wytrzeć ryby z nadmiaru soli, ułożyć je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Obłożyć wiórkami masła, piec 15-20 minut w temp. 150°C.
  3. Sos: zagotować śmietanę z winem i rozpuszczonym szafranem, przyprawić solą i sokiem z cytryny. Polewać ryby, krótko zapiekać.
  4. Podawaj z czerwonym kawiorem, posypać posiekanymi ziołami, udekorować cytryną i czosnkiem. Można podawać z szafranowym ryżem.



Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE