Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki duże kromki białego chleba
- 8 sztuk serc karczochów z puszki
- 100 sztuk tuńczyka w sosie własnym z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki pomidorów bez skóry z puszki
- 3 sztuki łodygi natki pietruszki
- 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Nagrzać piekarnik do temperatury 175oC. Z chleba wyciąć po dwa koła wielkości serca karczocha.
- Karczochy opłukać, osączyć na sitku, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Tuńczyka również osączyć na sitku.
- Czosnek obrać, oliwę wlać do miski, wycisnąć do niej czosnek i dobrze wymieszać.
- Chleb posmarować oliwą z czosnkiem, ułożyć na blasze i zapiekać w piekarniku z obu stron, tak aby chleb był chrupki i miał jasnobrązowy kolor.
- Pomidory posiekać drobno nożem i wymieszać z tuńczykiem. Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z wody i drobno posiekać. Dodać natkę do pomidorów i wymieszać. Napełnić farszem serca karczochów i ułożyć na chlebie. Posypać szczypiorkiem i podawać.
Źródło przepisu: książka kucharska