Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Karp duszony w piwie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki cebule
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 6 sztuk owoców jałowca
  • 1/2 sztuki cytryny
  • 2 łyżki  masła
  • 2 łyżeczki  cukru
  • 1/2 l  ciemnego piwa
  • 1 sztuka sprawiony karp (ok. 1,2 kg)
  • 20 g  piernika na sos
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  płatków migdałowych
  • 1/2 sztuki pęczka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule obrać i drobno posiekać. Liść laurowy rozkruszyć i łącznie z jałowcem drobno utłuc w moździerzu. Połówkę cytryny umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Skórkę otrzeć, a sok wycisnąć.
  2. W garnku rozpuścić masło, przesmażyć w nim cebulę i przyprawy. Posypać cukrem i poczekać aż się rozpuści. Podlać piwem, dodać skórkę i sok z cytryny. Gotować ok. 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  3. W tym czasie karpia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć głowę i pokroić na 8 dzwonek.
  4. Sos przecedzić i ponownie wlać do garnka. Piernik rozkruszyć i rozpuścić w sosie. sos doprawić solą i pieprzem. Dzwonka włożyć do sosu i ok. 15 minut gotować na słabym ogniu pod przykryciem.
  5. Płatki migdałowe zezłocić na patelni bez tłuszczu. Natkę umyć, osuszyć przez potrząsanie, listki drobno posiekać. Karpia i sos doprawić do smaku. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi i natką. Podawać z ziemniakami z wody.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE