Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2 sztuki cebule
1 sztuka liść laurowy
6 sztuk owoców jałowca
1/2 sztuki cytryny
2 łyżki masła
2 łyżeczki cukru
1/2 l ciemnego piwa
1 sztuka sprawiony karp (ok. 1,2 kg)
20 g piernika na sos
sól
pieprz
2 łyżki płatków migdałowych
1/2 sztuki pęczka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obrać i drobno posiekać. Liść laurowy rozkruszyć i łącznie z jałowcem drobno utłuc w moździerzu. Połówkę cytryny umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Skórkę otrzeć, a sok wycisnąć.
- W garnku rozpuścić masło, przesmażyć w nim cebulę i przyprawy. Posypać cukrem i poczekać aż się rozpuści. Podlać piwem, dodać skórkę i sok z cytryny. Gotować ok. 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- W tym czasie karpia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć głowę i pokroić na 8 dzwonek.
- Sos przecedzić i ponownie wlać do garnka. Piernik rozkruszyć i rozpuścić w sosie. sos doprawić solą i pieprzem. Dzwonka włożyć do sosu i ok. 15 minut gotować na słabym ogniu pod przykryciem.
- Płatki migdałowe zezłocić na patelni bez tłuszczu. Natkę umyć, osuszyć przez potrząsanie, listki drobno posiekać. Karpia i sos doprawić do smaku. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi i natką. Podawać z ziemniakami z wody.