Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1.25 sztuk karpia
1 sztuka papryczka chili
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 sztuki jajka
2 ząbki czosnku
zielona przyprawa do ryb
sól
pieprz
olej
1 sztuka cytryna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karpia oczyść, umyj, osusz i pokrój w dzwonka, a następnie rozkrój je na pół. Oprósz solą, pieprzem i zieloną przyprawą do ryb.
- Ostrą papryczkę i czosnek drobno posiekaj i natrzyj nimi rybę. Odstaw na 60 minut w chłodne miejsce.
- Zanurzaj rybę w rozmąconym jajku, obtaczaj w mące i smaż na złoty kolor. Usmażoną rybę skrop sokiem z cytryny. Podawaj z chlebem smażonym na oleju.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka