Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1.5 kg karpia
3 łyżki żelatyny
- Farsz
200 g filetów rybnych
włoszczyzna
150 g pieczarek
2 sztuki cebule
4 łyżki kaszy manny
1 sztuka jajko
2 łyżki masła
ziele angielskie
przyprawa ziołowa
sól
pieprz
folia aluminiowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Włoszczyznę obierz, opłucz i zalej 2 litrami zimnej wody. Dodaj umyte filety rybne i przyprawy. Gotuj 30 minut, a następnie wyjmij warzywa, rybę i przecedź.
- Filety zmiel. Pieczarki opłucz, kilka pokrój w grube plastry, a resztę posiekaj. Cebule obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle wraz z pieczarkami. Następnie wymieszaj cebulę i pieczarki ze zmielonymi filetami. Dodaj jajko, kaszę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko na gładką masę.
- Karp nadziewany w galarecie: Karpia spraw, opłucz i pokrój w dzwonka. Farszem napełnij pozszywane na końcach dzwonka. Rybę złóż w całość, zawiń ciasno w folię aluminiową, nakłuj w kilku miejscach. Tak przygotowanego karpia włóż do wywaru i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Ugotowane dzwonka ostudź, osącz i ułóż na półmisku. Udekoruj plastrami pieczarek i marchewką.
- Wywar jeszcze raz przecedź, wymieszaj z żelatyną, podgrzej do rozpuszczenia, przypraw i ostudź. Tężejącą galaretką zalej rybę i odstaw do zastygnięcia.
Źródło przepisu: moja Kuchnia