Dzisiaj jest: Wtorek, 14.01.2025 Imieniny: Feliksa i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Karp w galarecie z mandarynkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka sprawiony karp
  • włoszczyzna
  • 1 sztuka duża cebula
  • 1 łyżka  żelatyny
  • 2 łyżki  rodzynków
  • 3 sztuki mandarynki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Karpia dokładnie umyj i pokrój w dzwonka. Włoszczyznę obierz. Dodaj pokrojoną cebulę.
  2. Zalej warzywa litrem wody. Zagotuj wywar, przypraw go solą i pieprzem. Następnie wyjmij warzywa i zostaw tyle wywaru, by zakrył rybę.
  3. Włóż do wywaru pokrojonego karpia. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie delikatnie łyżką cedzakową wyjmij dzwonka i usuń z nich ości. Wywar przecedź przez sito i gazę.
  4. Pozostaw 2 szklanki wywaru i dodaj do niego sok wyciśnięty z jednej mandarynki i rodzynki.
  5. Pozostałe mandarynki obierz i podziel na cząstki.
  6. W 1/3 szklanki zimnej wody rozpuść żelatynę. Odstaw by napęczniała, a następnie dodaj do podgrzanego wywaru z warzyw i wymieszaj.
  7. Kawałki karpia ułóż w plastikowych foremkach w kształcie rybek. Obłóż go kawałkami mandarynek i zalej galaretą. Wstaw do lodówki, żeby stężało.
Smacznego!


Źródło przepisu: moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE