Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka sprawiony karp
- włoszczyzna
- 1 sztuka duża cebula
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki rodzynków
- 3 sztuki mandarynki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karpia dokładnie umyj i pokrój w dzwonka. Włoszczyznę obierz. Dodaj pokrojoną cebulę.
- Zalej warzywa litrem wody. Zagotuj wywar, przypraw go solą i pieprzem. Następnie wyjmij warzywa i zostaw tyle wywaru, by zakrył rybę.
- Włóż do wywaru pokrojonego karpia. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie delikatnie łyżką cedzakową wyjmij dzwonka i usuń z nich ości. Wywar przecedź przez sito i gazę.
- Pozostaw 2 szklanki wywaru i dodaj do niego sok wyciśnięty z jednej mandarynki i rodzynki.
- Pozostałe mandarynki obierz i podziel na cząstki.
- W 1/3 szklanki zimnej wody rozpuść żelatynę. Odstaw by napęczniała, a następnie dodaj do podgrzanego wywaru z warzyw i wymieszaj.
- Kawałki karpia ułóż w plastikowych foremkach w kształcie rybek. Obłóż go kawałkami mandarynek i zalej galaretą. Wstaw do lodówki, żeby stężało.
Źródło przepisu: moja Kuchnia