Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 sztuka cebula
2 sztuki marchewki
2 sztuki pietruszki
1/4 sztuki selera
50 g masła
cukier
4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
6 sztuk ziarenek pieprzu
4 sztuki goździki
sól
pieprz
30 g rodzynek
200 ml ciemnego piwa
sok z 1/2 cytryny
800 g filetów z karpia
50 g powideł śliwkowych
50 g piernika do starcia
30 g orzechów włoskich
30 g obranych migdałów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa obierz. Cebulę pokrój w ósemki. Marchewki, pietruszki i seler pokrój w kostkę. Pokrojone warzywa podsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj 1 łyżkę cukru, goździki oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Całość smaż na wolnym ogniu, aż warzywa się zrumienią.
- Smażące się warzywa oprósz solą i podlej piwem. Dodaj sok z cytryny i doprowadź do wrzenia, po czym gotuj jeszcze 10 minut mieszając od czasu do czasu.
- Karpia umyj, oczyść, osusz i pokrój na kawałki. Następnie dołóż rybę do warzyw na patelni. Gotuj przez 10 minut pod przykryciem. Następnie rybę przełóż na talerz.
- Z patelni wyjmij przyprawy, a warzywa z sosem przetrzyj przez sito do garnka. Przetarty sos zagotuj.
- Do gotującego się sosu dodaj powidła i drobno starty piernik. Gotuj przez chwilę, po czym dopraw solą, pieprzem i cukrem. Na koniec wymieszaj z orzechami, migdałami i rodzynkami.
- Karpia rozłóż na talerze i polej sosem piwnym.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku