Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1.5 kg karpia
włoszczyzna
2 sztuki cebule
1/2 szklanki soku żurawinowego
2 łyżki żelatyny
1 sztuka białko
groszek z puszki
1 sztuka cytryna
pieprz czarny mielony
sól
liście laurowe
ziele angielskie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę spraw, pokrój w dzwonka. Włoszczyznę oczyść, umyj, odsącz. Razem z cebulą zalej litrem wody. Dodaj przyprawy. Gotuj przez 30 minut.
- Następnie wyjmij włoszczyznę i do wywaru włóż rybę. Gotuj przez 25 minut, a następnie wyjmij i ułóż karpia na półmisku.
- Do pozostałego wywaru wlej sok żurawinowy, zagotuj. Wbij białko, zamieszaj i zagotuj. Gotowy wywar przecedź przez gęste sito.
- Żelatynę namocz, dodaj do wywaru. Mieszając, podgrzewaj, aż się rozpuści, ostudź.
- Galaretę pokrój w kostkę, obłóż nią rybę. Następnie udekoruj marchewką i cytryną oraz posyp groszkiem.
Źródło przepisu: moja Kuchnia