Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1.5 kg karpia
500 g włoszczyzny
6 szklanek wody
1.5 łyżek octu spirytusowego 10%
2 sztuki białka
1.5 łyżeczek żelatyny
1/2 sztuki puszki groszku
2 sztuki liście laurowe
5 sztuk ziaren ziela angielskiego
10 sztuk ziaren pieprzu
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karpia spraw, odetnij głowę, płetwy i ogon, pokrój na dzwonka.
- Umyte warzywa obierz, opłucz, zalej wodą. Dodaj okrawki rybne, głowę i przyprawy.
- Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dopraw solą, przecedź przez wilgotną ściereczkę płócienną. Warzywa zostaw do dekoracji.
- Dzwonka z karpia włóż do garnka, zalej letnim wywarem. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż zaczną wychodzić ości (ok. 10 min.), a następnie wyjmij z wywaru.
- Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody na 5 minut. Kiedy napęcznieje rozpuść w 1/2 szklanki gorącego wywaru.
- Pozostały zimny wywar wlej do rondla. Dodaj ocet i białka. Wstaw na palnik i ubijaj energicznie do wytworzenia się piany, a następnie podgrzewaj stopniowo do momentu zawrzenia.
- Odstaw z palnika na 15 minut, żeby galareta oddzieliła się od szumowin, zbierz z wierzchu pianę.
- Gorącą galaretę przecedź przez wilgotną płócienną ściereczkę. Wlej rozpuszczoną wcześniej żelatynę, ewentualnie sól i ocet do smaku.
- Porcje karpia ułóż na półmisku, zalej galaretą. Udekoruj groszkiem i warzywami z wywaru.
Źródło przepisu: moja Kuchnia