Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1.5 kg karpia
2 szklanki mleka
1 łyżka masła
1 sztuka jajko
bułka tarta
2 łyżki płatków migdałowych
olej
sól
przyprawa do ryb
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karpia spraw, umyj, usuń płetwy, ogon i głowę, wyfiletuj.
- Następnie zalej rybę mlekiem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie osusz i oprósz solą i przyprawą do ryb.
- Rybę panieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Następnie smaż na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem, aż uzyska złoty kolor.
- Podsmażoną rybę włóż do naczynia żaroodpornego i posyp migdałami. Piecz chwilę w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza