Dzisiaj jest: Piątek, 05.03.2021 Imieniny: Fryderyka i Wacława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Kremowe risotto z łososiem i parmezanem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 40 dag  białego ryżu
  • 40 dag  filetów z łososia
  • 1 sztuka cebula
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 10 dag  krewetek
  • 2 łyżki  posiekanych suszonych pomidorów
  • 200 ml  białego wina
  • 200 ml  wywaru warzywnego
  • 80 g  śmietany 18%
  • 8 dag  parmezanu
  • 1 pęczek  rukoli
  • 1 szczypta  białego pieprzu
  • 1 sztuka cytryna
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż przepłucz, a następnie ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie. Odcedź i ponownie przepłucz zimną wodą, by się nie sklejał.
  2. Filety z łososia pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej cebulę, łososia, krewetki oraz suszone pomidory. Dodaj ryż i zalej winem wymieszanym z wywarem warzywnym. Gotuj do momentu, aż płyn wyparuje.
  3. Parmezan zetrzyj na tarce. Do ryżu dodaj śmietanę wymieszaną z parmezanem. Wymieszaj i duś dalej przez 10 minut. Rukolę umyj i porwij na kawałki.
  4. Do risotto dodaj rukolę. Potrawę dopraw do smaku solą, czarnym i białym pieprzem. Przed podaniem udekoruj plastrami cytryny.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE