Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
40 dag białego ryżu
40 dag filetów z łososia
1 sztuka cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
10 dag krewetek
2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
200 ml białego wina
200 ml wywaru warzywnego
80 g śmietany 18%
8 dag parmezanu
1 pęczek rukoli
1 szczypta białego pieprzu
1 sztuka cytryna
sól
pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż przepłucz, a następnie ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie. Odcedź i ponownie przepłucz zimną wodą, by się nie sklejał.
- Filety z łososia pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej cebulę, łososia, krewetki oraz suszone pomidory. Dodaj ryż i zalej winem wymieszanym z wywarem warzywnym. Gotuj do momentu, aż płyn wyparuje.
- Parmezan zetrzyj na tarce. Do ryżu dodaj śmietanę wymieszaną z parmezanem. Wymieszaj i duś dalej przez 10 minut. Rukolę umyj i porwij na kawałki.
- Do risotto dodaj rukolę. Potrawę dopraw do smaku solą, czarnym i białym pieprzem. Przed podaniem udekoruj plastrami cytryny.
Źródło przepisu: Smacznego!