Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 40 dag białego ryżu
- 40 dag filetów z łososia
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 dag krewetek
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- 200 ml białego wina
- 200 ml wywaru warzywnego
- 80 g śmietany 18%
- 8 dag parmezanu
- 1 pęczek rukoli
- 1 szczypta białego pieprzu
- 1 sztuka cytryna
- sól
- pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż przepłucz, a następnie ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie. Odcedź i ponownie przepłucz zimną wodą, by się nie sklejał.
- Filety z łososia pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej cebulę, łososia, krewetki oraz suszone pomidory. Dodaj ryż i zalej winem wymieszanym z wywarem warzywnym. Gotuj do momentu, aż płyn wyparuje.
- Parmezan zetrzyj na tarce. Do ryżu dodaj śmietanę wymieszaną z parmezanem. Wymieszaj i duś dalej przez 10 minut. Rukolę umyj i porwij na kawałki.
- Do risotto dodaj rukolę. Potrawę dopraw do smaku solą, czarnym i białym pieprzem. Przed podaniem udekoruj plastrami cytryny.
Źródło przepisu: Smacznego!