Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 szklanka oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
2 sztuki ostre papryczki chili, bez nasion, drobno pokrojone
1/2 kg ugotowanych krewetek królewskich
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
sól. pieprz
chleb
cząstki cytryny do dekoracji
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oliwę rozgrzać w dużej patelni na małym ogniu. Dodać czosnek, paprykę i smażyć przez 1-2 minuty, aż będą miękkie, ale nie zarumienione.
- Dodać krewetki i smażyć, ciągle mieszając przez 2-3 minuty, aż się rozgrzeją i obtoczą w oliwie z czosnkiem. Zdjąć z ognia.
- Dodać pietruszkę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Krewetki z oliwą czosnkową wyłożyć na podgrzane talerze. Podawać z dużą ilością chleba. Udekorować cząstkami cytryny.
- RADA: Surowe krewetki smażyć jak wyżej, wydłużając czas do 5-6 minut, aż się ugotują i nabiorą jasnoróżowego koloru.
Źródło przepisu: Książka kucharska























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!