Dzisiaj jest: Wtorek, 18.01.2022 Imieniny: Piotra i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Krewetki po senegalsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

afrykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki duże awokado
  • 4 łyżki  soku z cytryny
  • 4 łyżki  jogurtu naturalnego
  • 1 główka  sałaty
  • 1/2 szklanki  ugotowanej ciecierzycy lub fasoli 'czarne oczko'
  • sól
  • 1 sztuka pomidor
  • 1 łyżka  posiekanej białej cebuli
  • 1 sztuka jajko na twardo
  • kawałek papryki peperoni
  • oczyszczone i ugotowane krewetki - ilość dowolna (najlepiej duże tygrysie; ale mogą też być zwykłe koktajlowe)
  • natka lub kiełki słonecznika

Sposób przyrządzania:

    W miseczce rozgnieć widelcem miąższ awokado z sokiem cytrynowym i jogurtem. Jeśli nie chcesz, aby pasta ściemniała, włóż do niej pestki awokado. Porwij na kawałki sałatę, przełóż ją na półmisek. Pośrodku ułóż ugotowaną ciecierzycę (lub fasolkę), lekko posól. Na tej warstwie połóż 3-4 łyżki pasty z awokado, obok sałatkę z drobno pokrojonego pomidora i cebuli, z drugiej strony pokrojone w plasterki jajko na twardo oraz posiekaną ostrą paprykę. Pośrodku umieść krewetki, udekoruj natką lub kiełkami słonecznika. Resztę pasty z awokado podawaj oddzielnie. Każdy miesza wszystkie składniki dopiero na talerzu, dodając nieco pozostałej pasty z awokado.



    Vitalia PL

    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

    Nicola Temple

    Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


    Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE