Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 400 sztuk sztokfisza
- 400 sztuk ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 40 sztuk orzeszków pini
- olej
- pieprz
- sól
- szczpyta papryki w proszku
- 3 sztuki jajka
- mąka
- bułka tarta
- olej do głębokiego smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę moczyć 24 godziny w zimnej wodzie, od czasu do czasu zmieniać wodę. Następnie rybę wyjąć z wody, poczekać aż odcieknie, pokruszyć na małe kawałki i usunąć wszystkie ości.
- Ziemniaki umyć, gotować 20 minut, obrać i roztłuc. Czosnek obrać i drobno posiekać, natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody i drobno posiekać. Pinię zarumienić na patelni, w niewielkiej ilości oleju na złotobrązowy kolor.
- Rybę, puree ziemniaczane, czosnek i natkę pietruszki doprawić do smaku pieprzem, solą i papryką w proszku. Dokładnie zagnieść i odstawić na 15 minut, aby masa odpoczęła.
- Na talerzu roztrzepać jajka. Na drugim talerzu wymieszać mąkę z bułką tartą.
- Z masy rybno-ziemniaczanej mokrymi dłońmi formować małe krokiety. Obtoczyć najpierw w panierce, następnie w jajku i ponownie w panierce.
- Rozgrzać olej do głębokiego smażenia i porcjami smażyć w nim krokiety na złotobrązowy kolor. Krokiety wyjąć z tłuszczu i odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące.
Źródło przepisu: książka kucharska