Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
400 sztuk sztokfisza
400 sztuk ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
40 sztuk orzeszków pini
olej
pieprz
sól
szczpyta papryki w proszku
3 sztuki jajka
mąka
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę moczyć 24 godziny w zimnej wodzie, od czasu do czasu zmieniać wodę. Następnie rybę wyjąć z wody, poczekać aż odcieknie, pokruszyć na małe kawałki i usunąć wszystkie ości.
- Ziemniaki umyć, gotować 20 minut, obrać i roztłuc. Czosnek obrać i drobno posiekać, natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody i drobno posiekać. Pinię zarumienić na patelni, w niewielkiej ilości oleju na złotobrązowy kolor.
- Rybę, puree ziemniaczane, czosnek i natkę pietruszki doprawić do smaku pieprzem, solą i papryką w proszku. Dokładnie zagnieść i odstawić na 15 minut, aby masa odpoczęła.
- Na talerzu roztrzepać jajka. Na drugim talerzu wymieszać mąkę z bułką tartą.
- Z masy rybno-ziemniaczanej mokrymi dłońmi formować małe krokiety. Obtoczyć najpierw w panierce, następnie w jajku i ponownie w panierce.
- Rozgrzać olej do głębokiego smażenia i porcjami smażyć w nim krokiety na złotobrązowy kolor. Krokiety wyjąć z tłuszczu i odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące.
Źródło przepisu: książka kucharska