Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
2 sztuki ogórki sałatkowe
1 sztuka dojrzałe duże mango
2 sztuki cebulki dymki
1 sztuka papryczka chili
olej roślinny
1 sztuka cytryna
60 dag filetów z łososia
1-2 łyżeczki przyprawy curry
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół. Następnie za pomocą łyżeczki usunąć pestki. Mango obrać i oddzielić miąższ od pestki. Miąższ z ogórka i mango pokroić na małe kawałki. Dymki obrać. Papryczkę chili oczyścić, usuwając gniazdo nasienne. Warzywa drobno posiekać.
- Ogórki, mango, papryczkę chili i dymkę wsypać do misy. Posolić, skropić olejem. Cytrynę zrolować dłonią na blacie i wycisnąć sok. Skropić nim zawartość misy.
- Łososia podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, posolić. Następnie na patelni rozgrzać olej i podsmażyć łososia z obu stron na złoty kolor. Oprószyć dokładnie curry i jeszcze chwilę piec z obu stron. Wyjąć z patelni i serwować na gorąco z sałatką mango, mango i papryczki chili.