Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 sztuka listek laurowy
- 2 sztuki ziarna ziela angielskiego
- 400 g fileta z łososia
- 1/3 główki brokuła
- 2 sztuki marchewki
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki blanszowanych migdałów
- 3 łyżeczki żelatyny
- sól
- cukier
- 1/2 łyżeczki octu z białego wina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wlej 2 litry wody, włóż włoszczyznę, listek laurowy i ziele angielskie. Zagotuj, a następnie wyjmij jarzyny.
- Łososia umyj i pokrój na kawałki. Brokuł podziel na różyczki i zalej gorącą wodą, a po minucie odcedź.
- Marchewki obierz i pokrój w cienkie wstążki. Zblanszuj przez 30 sekund w wywarze z jarzyn, wyjmij. Rybę wrzuć do gorącego wywaru, gotuj przez 3 minuty i wyjmij na płaski talerz.
- Wywar przecedź przez lnianą ściereczkę i rozpuść w nim żelatynę. Dopraw do smaku solą, cukrem oraz octem i odstaw do wystygnięcia.
- Do formy keksowej włóż porcje ryby, różyczki brokułu, wstążki marchewki i bakalie. Zalej wszystko wywarem z żelatyną, wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia