Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki steki z łososia (po 150 g)
- sok z 1/2 cytryny
- 4 sztuki grube pory
- 4 sztuki grube marchewki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 ml pieczeniowego sosu rybnego lub bulionu warzywnego
- 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
- 150 g creme fraiche (lub tłustej gęstej śmietany)
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 8 sztuk wykałaczek do spięcia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę opłukać pod zimną wodą, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół, usuwając przy tym ości oraz skórę. Filety pokropić łyżką soku z cytryny, nakryć i odstawić.
- Por oczyścić, naciąć wzdłuż do połowy i zdjąć z każdego 4 zewnetrzne duże liście. Marchewki oczyścić, umyć i skrobaczką do obierania warzyw skroić długie cienkie plasterki.
- Zagotować osoloną wodę i blanszować w niej pora oraz marchew ok. 1 minuty. Warzywa wyjąć łyżką cedzakową i dobrze osączyć. Resztę pora pokroić na talarki i umyć. Resztę marchewki pokroić na małe kawałki.
- Filety osuszyć papierem kuchennym, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć jeden na drugim po 2 zblanszowane liście pora i obłożyć je paseczkami marchewki, zostawiając wolny brzeg. Na wierzchu położyć rybę. Całość zrolować i spiąć wykałaczkami.
- Rozgrzać oliwę i bez przerwy mieszając podsmażyć na niej pokrojoną marchewkę. Dodać por i podsmażyć go. Wlać sos rybny i doprawić warzywa gałką muszkatołową.
- Roladki ułożyć "szwem" do dołu na warzywach, nakryć i dusić na średnim ogniu ok. 15 minut. Po uduszeniu wyjąć i rozłożyć na czterech podgrzanych talerzach.
- Do warzyw domieszać creme fache i doprawić je solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz resztą soku cytrynowego. Warzywa ułożyć obok roladek. Całość oprószyć siekanym szczypiorkiem.