Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki filety z łososia (po ok. 180 g)
- sól
- pieprz
- 2 sztuki szalotki
- 1 sztuka gałązka świeżego estragonu (ewentualnie suszony)
- 2 łyżki masła
- 200 ml wytrawnego cydru
- 1 łyżka calvadosu (wytrawny winiak francuski, wg uznania)
- 200 g śmietany
- 1/4 l wywaru rybnego
- 50 ml białego octu winnego
- 2 sztuki liście laurowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety rybne umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, popieprzyć. Szalotki obrać i drobniutko posiekać. Estragon umyć, listki oberwać i drobno posiekać (jeśli jest świeży).
- Masło rozgrzać i zeszklić szalotki. Podlać cydrem i ewentualnie calvadosem oraz nieco wygotować (ok. 5 minut bez przykrycia). Dodać śmietanę i jeszcze wygotować. Dołączyć estragon, posolić, popieprzyć.
- Jednocześnie rozgrzać w rondlu wywar rybny z octem i liśćmi laurowymi. Włożyć filety rybne i ok. 6 minut gotować pod przykryciem na małym ogniu.
- Filety wyjąć z wywaru, rozłożyć na rozgrzanych talerzach, polać sosem i podawać.