Dzisiaj jest: Sobota, 06.03.2021 Imieniny: Róży i Wiktora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Łosoś w sosie śmietanowo - cydrowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki filety z łososia (po ok. 180 g)
  • sól
  • pieprz
  • 2 sztuki szalotki
  • 1 sztuka gałązka świeżego estragonu (ewentualnie suszony)
  • 2 łyżki  masła
  • 200 ml  wytrawnego cydru
  • 1 łyżka  calvadosu (wytrawny winiak francuski, wg uznania)
  • 200 g  śmietany
  • 1/4 l  wywaru rybnego
  • 50 ml  białego octu winnego
  • 2 sztuki liście laurowe

Sposób przyrządzania:

  1. Filety rybne umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, popieprzyć. Szalotki obrać i drobniutko posiekać. Estragon umyć, listki oberwać i drobno posiekać (jeśli jest świeży).
  2. Masło rozgrzać i zeszklić szalotki. Podlać cydrem i ewentualnie calvadosem oraz nieco wygotować (ok. 5 minut bez przykrycia). Dodać śmietanę i jeszcze wygotować. Dołączyć estragon, posolić, popieprzyć.
  3. Jednocześnie rozgrzać w rondlu wywar rybny z octem i liśćmi laurowymi. Włożyć filety rybne i ok. 6 minut gotować pod przykryciem na małym ogniu.
  4. Filety wyjąć z wywaru, rozłożyć na rozgrzanych talerzach, polać sosem i podawać.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE