Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 sztuki dzwonka łososia
oliwa z oliwek
4 łyżeczki soku z cytryny
200 g rukoli
sól
1 ząbek czosnku
kilka pomidorków koktajlowych
250 g krewetek koktajlowych
pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dzwonka łososia umyć i osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Polać oliwą oraz sokiem z cytryny. Posypać solą i pieprzem. Następnie dodać krewetki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kawałki łososia oraz krewetki wrzucić na rozgrzany ruszt i grillować po kilka minut z dwóch stron.
- Rukolę dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Oba składniki wymieszać.
- Grillowanego łososia podawać z krewetkami oraz sałatą z rukoli. Danie można udekorować cytryną.