Dzisiaj jest: Czwartek, 19.05.2022 Imieniny: Piotra i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Makaron ze szparagami i krewetkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 250 g  makaronu penne
  • 250 g  zielonych szparagów
  • 250 g  mrożonych krewetek królewskich
  • 8 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki  czosnku
  • 4 łyżki  oleju
  • 1 łyżka  masła
  • 1 sztuka posiekana cebula
  • 1 sztuka mały pęczek posiekanego szczypiorku
  • 1 sztuka mały pęczek posiekanej natki pietruszki
  • przyprawa Vegeta
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przyrządzania:

  1. Rozmroź krewetki. Po rozmrożeniu krewetki oczyść z pozostałości pancerzyków.
  2. Makaron penne ugotuj wg przepisu na opakowaniu, a następnie go odsącz.
  3. W czasie gotowania majkaronu oczyść szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki, a następnie pokrój szparagi na 2 cm kawałki. Zagotuj 500 ml wody i wrzuć szparagi - gotuj 3 minuty, następnie dodaj czubki i gotuj kolejne 3 minuty.Szparagi odsącz i włóż do zimnej wody, aż wystygną. Ponownie je odsącz.
  4. Pomidorki przekrój w poprzek na połowę.
  5. Czosnek oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i masło.Zeszklij czosnek i cebulkę, dodaj pomidorki, krótko przesmażaj przez 2-3 minuty, następnie dodaj krewetki i szparagi - przesmażaj kolejne 2-3 minuty.
  6. Dodaj posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, dopraw Vegetą, solą i pieprzem.
  7. Całość wymieszaj z makaronem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 90

Przepisy: 26


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE