Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
250 g makaronu penne
250 g zielonych szparagów
250 g mrożonych krewetek królewskich
8 sztuk pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 sztuka posiekana cebula
1 sztuka mały pęczek posiekanego szczypiorku
1 sztuka mały pęczek posiekanej natki pietruszki
przyprawa Vegeta
sól
pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozmroź krewetki. Po rozmrożeniu krewetki oczyść z pozostałości pancerzyków.
- Makaron penne ugotuj wg przepisu na opakowaniu, a następnie go odsącz.
- W czasie gotowania majkaronu oczyść szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki, a następnie pokrój szparagi na 2 cm kawałki. Zagotuj 500 ml wody i wrzuć szparagi - gotuj 3 minuty, następnie dodaj czubki i gotuj kolejne 3 minuty.Szparagi odsącz i włóż do zimnej wody, aż wystygną. Ponownie je odsącz.
- Pomidorki przekrój w poprzek na połowę.
- Czosnek oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i masło.Zeszklij czosnek i cebulkę, dodaj pomidorki, krótko przesmażaj przez 2-3 minuty, następnie dodaj krewetki i szparagi - przesmażaj kolejne 2-3 minuty.
- Dodaj posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, dopraw Vegetą, solą i pieprzem.
- Całość wymieszaj z makaronem.