Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Makrela marynowana po galicyjsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 3 sztuki małe czerwone cebule
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka mały koper włoski
  • 2 sztuki marchewki
  • 8 sztuk filetów ze świeżej makreli
  • 275 sztuk oliwy
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 2 sztuki suszone papryki chili
  • 300 sztuk octu sherry
  • 1 łyżka  nasion kolendry

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w cienkie krążki, czosnek drobno posiekać.
  2. Koper włoski oczyścić, umyć i przepołowić, następnie pokroić w cienkie paski. Marchewkę oczyścić, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  3. Filety położyć skórą do góry na ruszcie i posmarować oliwą. Piec około 5 minut pod rozgrzanym grillem, aż skóra będzie chrupiąca. Rybę wyjąć z piekarnika i odstawić na bok.
  4. Rozgrzać resztę oliwy i poddusić w niej cebulę na jasnożółty kolor. Dodać marchew, liść laurowy, czosnek, pokruszoną paprykę chili, koper włoski, ocet i kolendrę. Gotować 10 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka.
  5. Rybę pokroić na kawałki, usunąć skórę i ości, przełożyć do naczynia, zalać wywarem warzywnym, naczynie musi być całkowicie napełnione. Ostudzić i szczelnie zamknąć.
  6. Rybę marynować w lodówce co najmniej 24 godziny. Kawałki makreli z warzywami podawać na grzankach.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE