Dzisiaj jest: Sobota, 28.05.2022 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Małże z cebulą i szynką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 5 sztuk cebul
  • 60 g  szynki
  • 2 łyżki  oliwy
  • 1 sztuka mała czerwona papryka pepperoni
  • 1 łyżka  półwytrawnego sherry
  • 60 sztuk małych sprawionych małż

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obrać i poszatkować w bardzo cienkie krążki. Szynkę pokroić w malutką kostkę, pepperoni umyć, przepołowić, usunąć pestki i drobno posiekać.
  2. Rozgrzać oliwę i około 10 minut dusić w niej cebulę, na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie szklista. Dorzucić szynkę i pepperoni, wlać sherry i dodać małże.
  3. Całość gotować kilka minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż muszle się otworzą. Nieotwarte wyrzucić. Pozostałe podawać z wywarem.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE