Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 5 sztuk cebul
- 60 g szynki
- 2 łyżki oliwy
- 1 sztuka mała czerwona papryka pepperoni
- 1 łyżka półwytrawnego sherry
- 60 sztuk małych sprawionych małż
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obrać i poszatkować w bardzo cienkie krążki. Szynkę pokroić w malutką kostkę, pepperoni umyć, przepołowić, usunąć pestki i drobno posiekać.
- Rozgrzać oliwę i około 10 minut dusić w niej cebulę, na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie szklista. Dorzucić szynkę i pepperoni, wlać sherry i dodać małże.
- Całość gotować kilka minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż muszle się otworzą. Nieotwarte wyrzucić. Pozostałe podawać z wywarem.
Źródło przepisu: książka kucharska