Dzisiaj jest: Piątek, 15.01.2021 Imieniny: Pawła i Izydora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5860

Mątwa po galicyjsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka średni ziemniak ugotowany na półtwardo
  • sól
  • pieprz
  • 300 g  mątwy
  • 175 g  krewetek
  • 3-5 łyżek  oliwy
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka pomidor

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniak obrać, ostudzić, pokroić w plastry i przełożyć do miski. Mątwę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie krążki.
  2. Krewetki obrać, usunąć jelito, umyć, osuszyć i oprószyć solą. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, czosnek obrać, razem z krewetkami i mątwą wrzucić do gotującej oliwy i powoli smażyć, cały czas mieszając, aż krewetki nabiorą różowego koloru.
  3. Pomidor zblanszować, następnie zdjąć skórę, przepołowić, usunąć nasadę ogonka oraz pestki i pokroić w małą kostkę. Dodać do składników w misce i wszystko ostrożnie wymieszać.
  4. Rozgrzać bardzo mocno resztę oliwy i polać nią składniki potrawy. Całość posypać solą oraz pieprzem, wymieszać, włożyć do miseczek i podawać z pieczywem.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE