Dzisiaj jest: Piątek, 29.05.2020 Imieniny: Teodozji i Magdaleny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Mątwa po galicyjsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka średni ziemniak ugotowany na półtwardo
  • sól
  • pieprz
  • 300 g  mątwy
  • 175 g  krewetek
  • 3-5 łyżek  oliwy
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka pomidor

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniak obrać, ostudzić, pokroić w plastry i przełożyć do miski. Mątwę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie krążki.
  2. Krewetki obrać, usunąć jelito, umyć, osuszyć i oprószyć solą. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, czosnek obrać, razem z krewetkami i mątwą wrzucić do gotującej oliwy i powoli smażyć, cały czas mieszając, aż krewetki nabiorą różowego koloru.
  3. Pomidor zblanszować, następnie zdjąć skórę, przepołowić, usunąć nasadę ogonka oraz pestki i pokroić w małą kostkę. Dodać do składników w misce i wszystko ostrożnie wymieszać.
  4. Rozgrzać bardzo mocno resztę oliwy i polać nią składniki potrawy. Całość posypać solą oraz pieprzem, wymieszać, włożyć do miseczek i podawać z pieczywem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE