Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 165 sztuk mąki
- sól
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 sztuka żółtko
- 1 sztuka cytryna
- 500 sztuk ścisłego filetu z mintaja
- mąka do oprószenia ryby
- olej do głębokiego smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wyrobić z odrobiną soli i wodą na gładkie lejące się ciasto. Wymieszać z niewielką ilością soku z cytryny i żółtkiem. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 15 minut, aby napęczniało.
- W tym czasie cytrynę umyć, osuszyć i pokroić w kawałki.
- Rybę umyć, osuszyć, pokroić w kawałki, oprószyć niewielką ilością mąki i zanurzyć w cieście. W garnku rozgrzewać olej do głębokiego smażenia, aż zacznie dymić.
- Kawałki ryby usmażyć w gorącym tłuszczu na złotobrązowy kolor, wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku. Rybę udekorować cząstkami cytryny i podawać jeszcze gorącą.
Źródło przepisu: książka kucharska