Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Mintaj smażony po andaluzyjsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 165 sztuk mąki
  • sól
  • 1-2 łyżeczki  soku z cytryny
  • 1 sztuka żółtko
  • 1 sztuka cytryna
  • 500 sztuk ścisłego filetu z mintaja
  • mąka do oprószenia ryby
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wyrobić z odrobiną soli i wodą na gładkie lejące się ciasto. Wymieszać z niewielką ilością soku z cytryny i żółtkiem. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 15 minut, aby napęczniało.
  2. W tym czasie cytrynę umyć, osuszyć i pokroić w kawałki.
  3. Rybę umyć, osuszyć, pokroić w kawałki, oprószyć niewielką ilością mąki i zanurzyć w cieście. W garnku rozgrzewać olej do głębokiego smażenia, aż zacznie dymić.
  4. Kawałki ryby usmażyć w gorącym tłuszczu na złotobrązowy kolor, wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku. Rybę udekorować cząstkami cytryny i podawać jeszcze gorącą.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE