Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1/2 sztuki małej marchwi
1/2 sztuki gałązki selera naciowego
1/2 sztuki małej cebuli
75 sztuk białego wina
po 1/2 łyżeczki octu winnego i tymianku
1 sztuka goździk
sól
pieprz
250 sztuk omułków
2 łyżeczki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew oczyścić, obrać i pokroić w cienkie paski. Seler oczyścić, umyć i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w krążki.
- W garnku zagotować wino z octem, cebulą, selerem, marchwią oraz tymiankiem, goździkiem, solą i pieprzem. Przykryć i gotować 10 minut na małym ogniu.
- Dodać omułki i wszystko gotować jeszcze 6 minut. Małże wyjąć z wywaru i odstawić w ciepłe miejsce. Nieotwarte wyrzucić. Do wywaru dodać masło oraz natkę pietruszki. Omułki ponownie wrzucić do wywaru, podgrzać i podawać.
Źródło przepisu: książka kucharska