Dzisiaj jest: Czwartek, 19.05.2022 Imieniny: Piotra i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Omułki marynowane z warzywami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1/2 sztuki małej marchwi
  • 1/2 sztuki gałązki selera naciowego
  • 1/2 sztuki małej cebuli
  • 75 sztuk białego wina
  • po 1/2 łyżeczki octu winnego i tymianku
  • 1 sztuka goździk
  • sól
  • pieprz
  • 250 sztuk omułków
  • 2 łyżeczki  masła
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew oczyścić, obrać i pokroić w cienkie paski. Seler oczyścić, umyć i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w krążki.
  2. W garnku zagotować wino z octem, cebulą, selerem, marchwią oraz tymiankiem, goździkiem, solą i pieprzem. Przykryć i gotować 10 minut na małym ogniu.
  3. Dodać omułki i wszystko gotować jeszcze 6 minut. Małże wyjąć z wywaru i odstawić w ciepłe miejsce. Nieotwarte wyrzucić. Do wywaru dodać masło oraz natkę pietruszki. Omułki ponownie wrzucić do wywaru, podgrzać i podawać.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE