Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1/2 sztuki małej marchwi
- 1/2 sztuki gałązki selera naciowego
- 1/2 sztuki małej cebuli
- 75 sztuk białego wina
- po 1/2 łyżeczki octu winnego i tymianku
- 1 sztuka goździk
- sól
- pieprz
- 250 sztuk omułków
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew oczyścić, obrać i pokroić w cienkie paski. Seler oczyścić, umyć i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w krążki.
- W garnku zagotować wino z octem, cebulą, selerem, marchwią oraz tymiankiem, goździkiem, solą i pieprzem. Przykryć i gotować 10 minut na małym ogniu.
- Dodać omułki i wszystko gotować jeszcze 6 minut. Małże wyjąć z wywaru i odstawić w ciepłe miejsce. Nieotwarte wyrzucić. Do wywaru dodać masło oraz natkę pietruszki. Omułki ponownie wrzucić do wywaru, podgrzać i podawać.
Źródło przepisu: książka kucharska