Przygotowanie:
Kuchnia:
wietnamska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
800 g mieszanych owoców morza
2 łyżki gotowego sosu rybnego
1/2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)
250 g kiełków fasoli
1 pęczek dymki
3 sztuki gałązki mięty
2 ząbki czosnku
2 sztuki małe papryczki chili
3 łyżki oleju
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mieszankę owoców morza można (jeśli świeże) krótko umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Sos rybny wymieszać z 4 łyżkami wody, solą (1/2 łyżeczki), pieprzem i cukrem.
- Kiełki przebrać, umyć i odcedzić. Dymkę oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż na połowę i skośnie pokroić na kawałki długości 2 cm. Miętę opłukać pod bieżącą wodą, kilka listków zachować do dekoracji, resztę pokroić w paski. Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Papryczki chili umyć, oczyścić, według uznania odpestkować i pokroić w cienkie krążki.
- Rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni i stale mieszając przez 2 minuty przesmażyć owoce morza, dymkę, czosnek i chili. Dołączyć kiełki i miętę, podlać płynną mieszanką przypraw (z sosu rybnego). Wszystko mieszając, gotować jeszcze przez minutę na silnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem, udekorować pozostałymi listkami mięty. Podawać z ryżem długoziarnistym.