Dzisiaj jest: Czwartek, 04.06.2020 Imieniny: Karola i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Owoce morza z miętą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

wietnamska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 800 g  mieszanych owoców morza
  • 2 łyżki  gotowego sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki  cukru (najlepiej brązowego)
  • 250 g  kiełków fasoli
  • 1 pęczek  dymki
  • 3 sztuki gałązki mięty
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki małe papryczki chili
  • 3 łyżki  oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mieszankę owoców morza można (jeśli świeże) krótko umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Sos rybny wymieszać z 4 łyżkami wody, solą (1/2 łyżeczki), pieprzem i cukrem.
  2. Kiełki przebrać, umyć i odcedzić. Dymkę oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż na połowę i skośnie pokroić na kawałki długości 2 cm. Miętę opłukać pod bieżącą wodą, kilka listków zachować do dekoracji, resztę pokroić w paski. Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Papryczki chili umyć, oczyścić, według uznania odpestkować i pokroić w cienkie krążki.
  3. Rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni i stale mieszając przez 2 minuty przesmażyć owoce morza, dymkę, czosnek i chili. Dołączyć kiełki i miętę, podlać płynną mieszanką przypraw (z sosu rybnego). Wszystko mieszając, gotować jeszcze przez minutę na silnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem, udekorować pozostałymi listkami mięty. Podawać z ryżem długoziarnistym.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE