Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 osób
Składniki
250 g kalmarów
1 sztuka czerwona papryka
220 g krewetek
oliwa z oliwek
15 sztuk małży
4 ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
ostra papryka w proszku
sól
cukier
1 sztuka puszka krojonych pomidorów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Małże wrzucić do wrzątku i gotować ok. 10 minut, aż się otworzą. Ocet połączyć z 4 łyżkami oliwy, 2 rozgnieconymi ząbkami czosnku, ostrą papryką i solą. Wszystkie owoce morza zanurzyć w marynacie. Odstawić na 20 minut.
- Kalmary i krewetki ponadziewać na patyczki. Wraz z małżami wrzucić na ruszt. Grillować po kilku minut z obu stron.
- Resztę czosnku przecisnąć przez praskę i podsmażyć. Dodać pomidory oraz pokrojoną paprykę. Doprawić solą i cukrem. Zmiksować. Owoce morza podawać z sosem.