Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki małe udka kurczaka (po ok. 150 g)
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka papryka zielona
- 1 sztuka cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 sztuka mała puszka obranych pomidorów (400 g)
- 400 g małży
- 4 sztuki duże krewetki w skorupkach
- 3/4 l bulionu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 300 g zielonego groszku
- 400 g ryżu krótko ziarnistego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 opakowanie nitek szafranu (0,1 g)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 8 sztuk cząstek cytryny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na połowę i natrzeć solą i pieprzem. Papryki umyć, oczyścić i pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory osączyć i pokroić w drobną kostkę.
- Bulion zagotować. Jeśli mamy mrożone małże i krewetki to wrzucić do bulionu i podgotować ok. 5 minut na dużym ogniu pod przykryciem. Bulion trzymać ciepły.
- Na patelni do paelli lub w dużej brytfannie rozgrzać oliwę i przez 15 minut obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron, a następnie wyjąć.
- Na oliwie przesmażyć cebulę, czosnek i paprykę. Dołączyć pomidory, groszek i suchy ryż. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Szafran rozetrzeć i rozpuścić w gorącym bulionie. Bulion wlać do ryżu. Ryż gotować 15-18 minut na słabym ogniu na jędrno, w razie potrzeby dodać wody.
- W tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Części kurczaka rozłożyć na ugotowanym ryż, przykryć folią i na ok. 15 minut wsunąć na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika (przy termoobiegu 160 stopni). Po tym czasie rozłożyć na ryżu także małże i krewetki, ponownie przykryć folią i piec przez dalsze 15 minut. Przed podaniem paellę posypać natką pietruszki i obłożyć cząstkami cytryny.