Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
500 g pangi
1 sztuka mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka zielonej papryki pokrojonej w kostkę
1 sztuka pomidor obrany i pokrojony w kostkę
2 łyżki koniaku
2-3 łyżki bulionu z kurczaka
sól
pieprz
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1 szczypta mielonego szafranu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę umyć, osuszyć i pokroić w kawałki wielkości 4 x 4 cm. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodać pokrojone w małą kostkę pomidory i dusić jeszcze około 1 minutę.
- Warzywa wymieszać z koniakiem i bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać szafran i wszystko wymieszać.
- Dołożyć rybę i gotować wszystko około 10 minut na małym ogniu, aż ryba będzie miękka. Podawać w sosie z pieczywem.
Źródło przepisu: książka kucharska