Przygotowanie:
Kuchnia:
japońska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 16 sztuk krewetek
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprz
- 1 sztuka jajko
- 1 szklanka japońskieej panierki "Panko"
- olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Krewetki myjemy (ogonek zostawiamy), delikatnie solimy (jeśli nie są solone) i odstawiamy na jakiś czas do lodówki (około pół godziny).
- W jednym naczyniu mieszamy mąkę z solą i pieprzem, w drugim jajko, w trzecim japońskiego panko. Trzymając za ogonek, zanurzamy pojedyncze krewetki kolejno w naczyniach i wkładamy do oleju rozgrzanego w głębokim rondlu lub na patelni.
- Smażymy aż panierka zarumieni się na złocisty kolor z obu stron.
- Następnie szczypcami wyciągamy krewetki i odsączamy z nadmiaru oleju. Podajemy z sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.