Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 5 sztuk osolonych filetów śledziowych
- 3-4 sztuki średnie buraki
- 1 sztuka kwaśne jabłko
- 1 sztuka czerwona cebula
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- sok z 1/3 cytryny
- sól
- pieprz
- koperek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety śledziowe zalej zimną wodą i odstaw na 2 godziny. Przez ten czas kilkakrotnie zmieniaj wodę. Buraki wyszoruj i gotuj przez 90 minut we wrzątku, aż będą miękkie. Następnie wyjmij z wrzątku, schłodź w strumieniu zimnej wody i obierz ze skórki. Odłóż by wystygły.
- Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie skrop je sokiem z cytryny. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Wystudzone buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z jabłkiem oraz cebulą. Następnie dodaj majonez i śmietanę. Wymieszaj.
- Śledzie wyjmij z wody i osusz. Następnie pokrój je w wąskie paseczki i dopraw pieprzem.
- Osiem foremek wyłóż folią spożywczą. Nakładaj do nich warstawami na przemian śledzie i masę buraczaną. Następnie odstaw danie na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj koperkiem.
Źródło przepisu: Smacznego!