Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pikantny piętrowiec ze śledziami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 5 sztuk osolonych filetów śledziowych
  • 3-4 sztuki średnie buraki
  • 1 sztuka kwaśne jabłko
  • 1 sztuka czerwona cebula
  • 3 łyżki  majonezu
  • 3 łyżki  śmietany
  • sok z 1/3 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Sposób przyrządzania:

  1. Filety śledziowe zalej zimną wodą i odstaw na 2 godziny. Przez ten czas kilkakrotnie zmieniaj wodę. Buraki wyszoruj i gotuj przez 90 minut we wrzątku, aż będą miękkie. Następnie wyjmij z wrzątku, schłodź w strumieniu zimnej wody i obierz ze skórki. Odłóż by wystygły.
  2. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie skrop je sokiem z cytryny. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Wystudzone buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z jabłkiem oraz cebulą. Następnie dodaj majonez i śmietanę. Wymieszaj.
  4. Śledzie wyjmij z wody i osusz. Następnie pokrój je w wąskie paseczki i dopraw pieprzem.
  5. Osiem foremek wyłóż folią spożywczą. Nakładaj do nich warstawami na przemian śledzie i masę buraczaną. Następnie odstaw danie na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj koperkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE