Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 600 g pieczarek
- 3 sztuki drobno posiekane szalotki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka ostrego curry rozpuszczonego w 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka długoziarnistego ryżu
- 1/2 łyżeczki nasion kminku
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 4 sztuki laski kardamonu
- 400 g krewetek koktajlowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki umyj i pokrój na ćwiartki. Szalotki podsmażaj na oliwie, w dużej patelni na średnim ogniu dopóki nie zmiękną. Dodaj grzyby i smaż przez 2 minuty. Dopraw solą i stale mieszając posyp mąką. Zalej bulionem z curry i gotuj przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Ryż gotuj w wodzie z dodatkiem soli, kminku, kolendry, kardamonu, przez 10-12 minut dopóki nie zmięknie. Odcedź i odstaw. Krewetki duś przez 3 minuty, dopóki się nie ugotują i staną różowe.
- Ryż przełóż na talerze, na wierzchu układaj krewetki, dodaj grzyby i podawaj.