Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1.5 kg karpia
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
1 sztuka duża cebula
cukier
1 łyżka żelatyny
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny
2 łyżki żurawin
sól
pieprz biały
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę oskrob, opłucz i wypatrosz. Następnie dokładnie umyj, natrzyj solą i pieprzem. Pokrój w dzwonka, obłóż plastrami cebuli, przykryj i odstaw na 30 minut.
- Włoszczyznę oczyść, umyj, ugotuj wywar. Następnie wyjmij jarzyny, a wywar przecedź i włóż do niego karpia. Gotuj na małym ogniu, aż ryba będzie miękka.
- Rybę wyjmij z wywaru i dodaj do niego żurawinę, zagotuj.
- Następnie dodaj sok z cytryny i pomarańczy oraz namoczoną żelatynę. Podgrzej i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Przecedź wywar przez gazę.
- Rybę ułóż na półmisku i zalej galaretą.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza